vegetarianismul, pro si contra

Este bine sa adopt o alimentatie vegetariana ? Ce ar trebui sa mananc ? Pot manca si carne de pui sau peste ? Sunt o multime de astfel de intrebari la care vom incerca sa raspundem.












   Daca omul poate sa manance, in mod normal, de toate, unii refuza pur si simplu sa consume carne. Cu conditia sa respecte anumite reguli, spun unii specialisti, un regim vegetarian nu prezinta nici un pericol pentru sanatate. Altii insa sustin ca elementele nutritive de care are nevoie corpul nu se gasesc in vegetale. De exemplu, Vitamina A si Vitamina D se gasesc exclusiv in alimente de origine animala. Omul are nevoie de acizi grasi esentiali, Omega -6 si mai ales Omega-3, dar mai ales ca raportul dintre cele doua sa fie de unu la unu. Omul modern are un exces de Omega-6 datorita uleiurilor vegetale de floarea soarelui, soia, porumb, iar Omega-3, care este puternic antiinflamatoriu, utilizat de corp pentru ,,fabricare” de hormoni, se gaseste in proportii aproape ideale in lapte, unt, oua, untura de porc, untura de vita, ulei de peste sau peste gras.

   Ce este vegetarianismul?

   Acest termen general grupeaza cinci tipuri de vegetarieni:                                            
§  regimul ovolactovegetarian – vegetale, oua si produse lactate;
§  regimul lactovegetarian – produse lactate si vegetale;
§  regimul ovovegetarian – oua si produse lactate;
§  regimul pescovegetarian – vegetale si peste ;
§  regimul vegetarian – exclusiv vegetale ;
  Teoretic, se poate alcatui un regim vegetarian echilibrat care sa acopere necesitatile nutritionale, dar un vegetarian prea strict in dieta poate comite greseli cu consecinte grave asupra sanatatii. De altfel, un mare numar de studii a demonstrat ca persoanele care opteaza pentru un regim strict vegetal au nevoie de suplimente alimentare medicamentoase.

 ,,Extremistii”

   Vegetarienii ,,puri” sunt acele persoane care, din diverse motive, de sanatate sau religioase, refuza sa consume carne sau produse de origine animala. In plus, ei critica sacrificarea animalelor in scopul asigurarii hranei, dar se opun si consumului de oua, lapte, branza, iaurt, dar si miere, pentru ca este produsa de albine, prin urmare ar fi tot de origine animala. De asemenea, sunt excluse de la consum biscuitii care contin lapte si oua, prajiturile, produsele de panificatie. Acest tip de regim este foarte greu de tinut pentru ca hrana este preparata exclusiv in casa, ceea ce presupune eforturi suplimentare.
   Acest tip de regim, spun specialistii, este dificil de pus in concordanta cu echilibrul nutritional. Medicii considera ca acest regim strict exclude aportul de fier, acizi, calciu si vitamine, absolut necesare organismului uman. Urmarea unei astfel de diete pe termen lung prezinta riscuri grave pentru sanatate, in special la copii. Carentele de vitamine si minerale, acizi grasi esentiali (care intra in componenta proteinelor) sunt foarte mari si ar trebui ca persoanele respective sa ia suplimente de Vitamina B12 si D, calciu si fier. In orice caz, adeptii regimului vegetarian strict sunt sfatuiti sa se adreseze nutritionistului sau dieteticianului pentru a evita sa-si puna sanatatea in pericol.

   Mancam carne sau nu?
   Problema consumului de carne este din ce in ce mai discutata la congresele internationale de medicina. Inainte insa de a-ti lua ramas bun de la macelarul tau, ar fi bine sa cunoastem argumente pro si contra consumului de carne si de asemenea al consumului de vegetale.
   Este clar, consumul excesiv de carne rosie este nociv pentru sanatate. Este o concluzie de necontestat, legatura dintre aceasta si cancerul de colon fiind deja demonstrata. Aceasta se explica prin faptul ca acest tip de carne contine foarte mult fier care, trecand in tubul digestiv, favorizeaza aparitia compusilor nitritilor care sunt cancerigeni. Pe de alta parte, carnea alba de pasare si de peste nu comporta acest risc.

   Dezavantajele consumului de carne
§  carenta in substante nutritive esentiale – lipsa carbohidratilor, lipsa fibrelor, atat de necesare pentru buna functionare a intestinului, carenta de vitamine C, D, E, si K, lipsa mineralelor – carnea este foarte saraca in calciu si magneziu, dietele carnivore sunt decalcifiante, de asemenea iodul, manganul si seleniul sunt prezente in cantitati minime ;
§  contaminare microbiana – carnea contine germeni care o descompun, producand substante toxice ;
§  prezenta parazitilor – frecventi in carnea de porc ;
§  prezenta compusilor azotati proveniti din metabolismul animal (uree, acid uric, purine – care produc guta si inflamatii articulare ) si histamina, tiramina, produse de bacteriile care prolifereaza in carne. Acestea au efecte nocive, cum ar fi acidifierea sangelui, favorizand aparitia calculilor urinari, a reumatismului, supraincarcarea organismului (ficatul si rinichii in special). Acestea cresc tensiunea arteriala si favorizeaza alergiile ;
§  prezenta grasimilor si colesterolului care imbolnavesc inima si arterele;
§  poluanti chimici – animalele concentreaza in ficat substantele toxice din mediul ambient – plumb, cadmiu si alte metale grele.

   Sa devenim vegetarieni?

   Nu-i usor sa devii vegetarian pentru ca organismul omului este un mecanism complex care are nevoie de numeroase elemente nutritionale pentru a functiona bine. Nu trebuie sa devenim vegetarieni din hazard sau pentru ca ar fi la moda.
   Doctorul Patrick Serog, nutritionist la spitalul Bichat din Paris, este de parere ca nu ar trebui ca oamenii sa nu consume carne deloc, in special femeile si copiii, care sufera adesea de carente de fier, aflate la originea anemiilor si a starilor de oboseala provocate de dezechilibre alimentare. De asemenea, nu se recomanda consumul de carne zilnic – intr-o saptamana, din 14 mese principale (pranz si cina) minimum patru mese ar trebui sa aiba in meniu carne. Important este sa stim sa o alegem, de preferat fiind pestele si carnea de pui.
   Pentru cei care aleg totusi sa nu consume carne, este recomandat sa manance oua si legume bogate in fier. Un consum excesiv de vegetale poate avea inconveniente, cum ar fi aportul prea mare de fructoza in cazul in care se mananca multe fructe dulci, ceea ce poate duce la cresterea glicemiei, dar si la ingrasare din cauza numarului mare de calorii. In ceea ce priveste legumele, un consum ridicat produce iritatii la nivelul colonului, pentru ca o cantitate mare de fibre ce nu pot fi digerate trece in tubul digestiv si provoaca in special la femei, boala numita sindromul colonului iritabil.
   In concluzie, daca se opteaza totusi pentru un regim vegetarian, ar fi bine sa se aleaga unul combinat, care sa cuprinda lactate si carne alba.

  




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu