pasca cu crema de smantana

.

Ingrediente

v 750 ml smantana groasa ;
v 100 g faina ;
v 2 plicuri zahar vanilat ;
v 5 oua ;
v ½ lingurita sare ;
v 150 g zahar tos ;
v 50-100 g stafide ;
v 30 ml esenta de rom ;

Mod de preparare reteta pasca cu crema de smantana
Ø Intr-o cratita  de circa 3 l ( sau forma de tort ), unsa cu unt sau margarina se pune o foaie de aluat de cozonac cu grosimea de 2 cm. Pe margine se aseaza o cununa din suluri de aluat impletite. Se fac 4 suluri de grosimea unui creion, de aceeasi lungime, se prind toate la un capat si se impletesc in patru, incrucisandu-se cate doua alternativ, pana se termina. Daca nu ajunge impletitura, se mai face, pana cand se completeaza coronita de jur imprejurul aluatului. In spatiul din mijloc se va pune umplutura.

Ø Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul tos si o lingura cu rom (15 ml) si se bat in continuare, pana cand se intaresc din nou.

Ø Galbenusurile cu sarea si ½ din cantitatea de smantana se amesteca cu faina, frecand bine cu dosul lingurii pe marginea vasului, ca sa nu ramana cocoloase. Se adauga treptat, restul de smantana si zaharul vanilat si apoi se pune spuma, adunata repede de pe vas. Se amesteca usor, cu telul, prin rasturnare, de jos in sus, dar nu prea mult. Cununa de pe marginea vasului se preseaza lateral, ca sa se ridice cat mai mult pe cratita, apoi se toarna la mijloc crema, care se niveleaza cu lopatica din plastic. Deasupra se presara stafidele care au fost inmuiate inainte cu o lingura de rom (vor intra toate in crema moale).

Ø Cratita se introduce, imediat, in cuptorul bine incalzit la foc mijlociu, unde se lasa circa 40 minute. Nu se deschide cuptorul 25 minute, ca pasca sa prinda bine forma, apoi cratita se poate intoarce, daca cuptorul nu coace uniform sau se mai reduce focul, daca rumeneste prea tare.

Ø Dupa ce s-a copt, pasca se pudreaza cu zahar cu vanilie. Se scoate numai rece din forma, ca sa fie crema intarita.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu