ciorba de miel

Timp de preparare    - 20 minute

Dificultate                  - mediu
Cantitate                    - 6 portii












Ingrediente
v cap si maruntaie de miel ;
v 250 g morcov si patrunjel ;
v 80 g ceapa ;
v 25 g orez ;
v bors, zeama sau sare de lamaie sau otet ;
v un galbenus ;
v 100 ml smantana sau iaurt ;
v sare ;
v tarhon sau hasmatuchi ;
v leustean ;

Mod de preparare reteta ciorba de miel
Ø Pentru o ciorba de 3-4 l, este suficient capul, daca acesta este intreg, cu putin gat si capetele osoase ale pulpelor, sau circa ½ kg alta carne cu mai mult os (piept). Dupa ce se curata si se spala, carnea se pune intr-o oala cu 2 l apa rece si se lasa la o parte 15 minute, ca sa se dizolve substantele hranitoare, care vor da gust si aroma ciorbei.

Ø In acest timp, zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc  2 minute, cu 2 linguri de ulei, intr-o oala de 4-5 litri, amestecand mereu, apoi, se adauga carnea cu apa in care a stat si o lingurita rasa de sare, ca sa se coaguleze spuma. Aceasta se va lua cu spumiera sau se va lasa sa se aseze singura pe marginea oalei si pe parcurs va cadea la fund, fara sa se tulbure supa, daca aceasta nu fierbe in clocote mari si daca s-a pus sare de la inceput.

Ø Se fierbe 50-60 de minute, se adauga apoi orezul, cu care se amesteca bine sa nu se lipeasca de fundul oalei si se lasa sa fiarba inca 20 minute.

Ø Se acreste, dupa gust, cu bors sau cu alta substanta acra, completand lichidul pana la circa 3l sau mai mult, daca ciorba este prea deasa, lasand sa mai dea in cateva clocote.

Ø Se ia de pe foc si asa fierbinte, se drege cu smantana sau iaurt si galbenusul batute in prealabil ca sa se emulsioneze.

Ø Carnea se scoate de pe oase si se adauga in ciorba. Pentru aroma, cel mai indicat este tarhonul sau hasmatuchi sau in lipsa acestuia, leusteanul. Cand este complet gata, se mai sareaza, dupa gust.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu