dovlecei umpluti cu ciuperci

Ingrediente

v 3-4 dovlecei (circa 1 ½ kg) cu diametrul de 3-4 cm care nu au semintele dezvoltate ;
v 50 g orez ;
v 200 g ciuperci ;

v o ceapa de marime mijlocie ;
v 50 g unt sau ulei ;
v 50 g cascaval sau telemea ;
v marar ;
v piper ;
v sare
   
Mod de preparare

Ø Dovleceii spalati, necuratati de coaja, se pun intregi in apa clocotita cu putina sare. Se fierb acoperiti numai 10 minute, ca sa nu se terciuiasca. Daca dovleceii sunt mai mari (5-6  cm diametru), se taie in jumatati pe lungime si daca sunt prea lungi, se taie si pe grosime si apoi se fierb la fel 10 minute.

Ø Dupa ce au fiert, dovleceii se scurg de apa in strecuratoare. Cei care au fiert intregi se taie in jumatati, pe lungime, dupa care se aseaza in strecuratoare cu semintele in jos, ca sa se scurga mai bine si chiar se preseaza putin cu mana. (dovleceii spre deosebire de alte legume, retin multa apa). Se lasa sa se raceasca in strecuratoare, apoi li se scoate mijlocul, ca sa ramana marginea de 1 cm grosime.

Ø Se unge cu unt sau margarina si se tapeteaza cu pesmet un vas termorezistent sau o tava smaltuita, potrivit de mare ca sa-i cuprinda pe toti. Se aseaza jumatatile unele langa altele, cat mai apropiate, cu scobitura in sus.

Ø Ceapa, tocata marunt, se caleste un minut in unt sau ulei, fara sa se rumeneasca. Apoi, se adauga ciupercile, bine spalate si taiate in felii, se fierb la foc mic, acoperite, pana cand se moaie bine si scade lichidul pe care-l lasa, adaugand apoi cate putina apa, daca este nevoie, ca sa fie bine fierte.

Ø In cratita cu ciupercile se pune apoi orezul spalat si scurs si ¼ l apa. Se amesteca cu ciupercile, se pune sare dupa gust si un varf de cutit piper (facultativ). Se fierb impreuna, 20 minute, la foc mic, acoperite, sau se dau la cuptor (ca sa nu se arda), pana scade lichidul si orezul se inmoaie, fara sa se terciuiasca.

Ø Orezul cu ciupercile se amesteca usor cu miezul de dovlecei tocat, cu marar si un varf de lingurita sare fina. Se umplu jumatatile de dovlecei, se presara cu parmezan, cascaval sau branza telemea rasa si se pun si cateva bucatele de unt.

Ø Se dau la cuptor aproximativ 15 minute, ca sa se infierbante si se servesc ca fel intai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu