oua umplute

Ingrediente

v 5-6 oua ;
v 50 g unt ;
v 100 ml smantana ;
v patrunjel ;
v sare ;
v piper ;

v mustar



Mod de preparare
1.      Ouale se pun la fiert in apa rece cu putina sare (cat sa le acopere), deoarece cele cu coaja subtire pot sa plesneasca, cand se introduc in apa fierbinte, asa ca nu mai pot fi folosite pentru umplut. Se fierb 6-7 minute, dupa ce apa a dat in clocot, ca sa fie si galbenusul tare.

2.      Se pun un minut in apa rece, apoi se rastoarna apa. Daca ouale proaspete se tin mai mult in apa rece, se lipeste coaja de ele si nu se mai pot curata frumos.

3.      Ouale se curata de coaja si se taie fiecare in jumatate, pe lungime, cu o ruleta de bucatarie sau cu un cutit riglat, ca marginea albusului sa fie dintata. Se trece cu cutitul numai prin albus si, pe urma, se scoate galbenusul intreg.Din galbenusuri plus diferite adaosuri, se va face umplutura. Un galbenus fiert se va pastra pentru prepararea maionezei, din care se va face sosul, sau se vor orna ouale umplute.

4.      Celelalte galbenusuri se pun intr-un castron, se zdrobesc foarte fin cu furculita, se adauga untul moale si se freaca pana cand compozitia devine ca o pasta. Se mai pun smantana, un varf de lingurita sare fina, o lingurita rasa de patrunjel tocat foarte fin si o lingurita cu mustar, dupa gust. Facultativ, se poate adauga putina ceapa rasa fin prin razatoarea cu gauri mici, un varf de cutit de piper si se amesteca bine.

5.      Cu aceasta compozitie se umplu jumatatile de oua, folosind lama unui cutit, sau compozitia se poate pune intr-un cornet in varful caruia s-a introdus un sprit crestat, mai mic decat cel pentru ornat cu frisca. Se vor modela , astfel, 3-4 rozete in fiecare jumatate de ou.

6.      Rozetele se orneaza cu buline foarte mici, taiate din masline si gogosari.

In compozitie se pot pune si alte ingrediente pentru a-i da diverse gusturi :
 
Ø 100 g sunca, taiata in cubulete foarte mici si un castravete acru, ras prin razatoarea cu gauri mici, apoi tocat cu cutitul (cat mai marunt) si scurs de zeama.
Ø Pasta de sardele (anchois) sau 3-4 sardele tocate, castravete acru, tocat marunt si scurs de zeama .
Ø Maioneza, in loc de smantana, sardele, castravete, dupa gust.
Ø Ciuperci fierte calite cu ceapa, sunca, limba fiarta, tocate marunt.
Ø Ficat prajit simplu sau cu ceapa, taiat in cubulete sau pate de ficat.
Ø Carne fiarta sau fripta, sardele, castravete, toate tocate fin.

Ouale umplute cu cutitul, nu cu cornetul, deci netede deasupra, se decoreaza cu albus fiert tare, masline, gogosari din care se realizeaza diferite ornamente. Din albus se pot face petale mici de margarete, la mijloc cu putin galbenus. Maslinele se taie in forma de stea sau buline, gogosarul, in forma de raze subtiri etc. Peste toate se orneaza cu maioneza cu cornetul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu