musaca de vinete

Ingrediente

 v 5-6 vinete mai lungi si nu prea groase   (circa 1 ½ kg) ;
v 300-500 g carne de porc, vitel,  piept de pasare  sau amestecata ;
v o ceapa mare (100 g) ;
v 750 g rosii ;
v 1-2 ardei grasi ;
v 2 oua ;
v 25 g faina ;
v 100 ml ulei ;
v 50 g parmezan sau cascaval ;

v patrunjel ;
v piper ;
v sare ;
 
Pentru sos

v 60 g faina ;
v 2 oua
v lapte ;
v sare ;
v piper ;

Mod de preparare
1.   Vinetele se spala, se taie pe grosime in felii de 1 cm si se pun intr-un castron. Se presara cu o lingurita de sare, se amesteca si se lasa circa 30 minute sa-si lase zeama. Apoi, se spala bine in 2-3 ape reci si se storc in pumni sau in tifon, fara sa se striveasca. Se asaza intr-o tava mare, smaltuita, se stropesc bine cu 100 ml ulei, se amesteca bine si apoi se dau la cuptor, la foc mai mare, 25-30 minute. Intre timp, se mai intorc ca sa se prajeasca uniform.

2.   Ceapa tocata marunt se caleste, 2 minute, cu 4-5 linguri de ulei si apoi se adauga carnea, trecuta de doua ori prin masina de tocat, ½ lingurita sare, piper si ardei taiat felii subtiri. Se amesteca toate si se prajesc inabusit, la foc mic (nu direct pe flacara), pana scade apa pe care o lasa carnea. Carnea se prajeste inca doua minute, in grasimea ramasa, amestecandu-se mereu, ca sa capete gust mai bun de prajit, apoi cratita se ia de pe foc.

3.   Carnea rece se amesteca cu ouale, faina si o lingurita cu marar sau patrunjel tocat .

4.   Se amesteca intr-un vas de 2-3 l faina si ouale intregi apoi se adauga lapte rece cate putin la inceput, amestecandu-se bine ca sa nu se formeze cocoloase. Se adauga apoi lapte pana cand compozitia se subtiaza si se pune jumatate de lingurita sare si putin piper. Se bate cu telul pe un vas cu apa clocotita, circa 8-10 minute, pana cand compozitia se ingroasa ca o smantana groasa si se desfac cocoloasele.

5.   Intr-un vas termorezistent, uns cu ulei, se pune 1/3 din cantitatea de vinete, asezand feliile unele langa altele. Peste ele se pune jumatate din cantitatea de carne, apoi jumatate din rosiile taiate in felii (sa acopere toata tocatura), presarate cu un varf de lingurita cu sare si patrunjel tocat si se continua cu 1/3 din vinete, restul de tocatura si de rosii, presarate cu sare si patrunjel si, la urma, restul de vinete, asezate unele langa altele. Deasupra se pune sosul peste care se presara 50 g parmezan sau cascaval ras.

6.   Se da la cuptor cu 30 minute inainte de servire .




Un comentariu:

  1. Thank you for your pass from my blog!! I liked yours too!! I will follow you!! Best regards from Greece!!

    RăspundețiȘtergere