ciorba de potroace


                                                      
Ingrediente

v 500 g carne cu oase (spate) de curcan, gaina grasa, rata sau gasca ;
v 200 g zarzavat (morcov, patrunjel, telina) ;
v o ceapa de marime mijlocie ;
v o lingura rasa orez ;
v ½ l zeama de varza

v un galbenus ;
v 100 ml smantana sau iaurt ;
v sare ;

Mod de preparare
1. Carnea taiata in bucati se pune la fiert in 3 l apa rece (deoarece scade la fiert) cu un varf de lingurita sare. Nu se pune sare prea multa, ci numai ca sa se adune spuma de la carne, deoarece se acreste cu zeama de varza (specificul ei) care este sarata.

2. Cand clocoteste, se adauga zarzavatul ras prin razatoarea cu gauri mari, sau taiat in forma de chibrit (julienne) si ceapa tocata marunt. Zarzavatul se poate cali cu ceapa, 2 minute, cu o lingura de ulei, pentru aroma mai pronuntata si pentru culoarea galbena frumoasa pe care o da morcovul.

3. Cand toate sunt aproape fierte, se pune orezul, amestecand bine ca sa nu se lipeasca de fundul oalei si se fierbe 20 minute.

4. Ciorba se acreste cu zeama de varza sau in lipsa, cu bors, cu zeama sau sare de lamaie, sau cu otet.. Se fierbe cu zeama de varza sau cu borsul cateva minute. Cu zeama de lamaie se acreste, numai dupa ce s-a luat de pe foc, ca sa nu se distruga vitaminele.

5. Smantana si galbenusul se bat ca sa se emulsioneze, se adauga putina ciorba fierbinte, dupa care se toarna totul in restul de ciorba. Smantana sau iaurtul se adauga imediat dupa ce ciorba s-a luat de pe foc, cat este fierbinte, ca sa se distruga microorganismele lactice din smantana si iaurt. Daca acestea se adauga mai tarziu, vor fermenta. Daca smantana fierbe in supa, se va dizolva, iar iaurtul se va branzi.

6. Pentru aroma se adauga leustean verde sau uscat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu