Brain fitness

De ceva vreme, se discută tot mai des despre “brain fitness”. Un concept nou, pe care nu mulţi îl înţeleg. Până acum, fitness-ul se referea strict la setul acela de exerciţii fizice menit să ne modeleze trupul sau să ne scape de kilogramele în plus. Tocmai de aceea, e greu să admitem că şi mintea noastră poate intra într-un program intensiv de miscare. Cu toate astea, atunci când le studiem mai îndeaproape, aflăm că brain fitness şi fitness-ul clasic


sunt de fapt interdependente.        
Fitness-ul clasic se referă la capacitatea noastră de a realiza unele mişcări fizice, de a practica un sport. Această activitate periodică duce la o sănătate mai bună şi la un tonus de invidiat.
Brain fitness-ul sau fitness-ul cerebral pe de altă parte,  reprezintă starea minţii în care funcţionăm bine cognitiv şi emoţional, ne menţinem ascuţimea minţii, şi îmbătrânim plini de succes. Brain fitness nu înseamnă doar lipsa bolii (alzheimer sau alt tip de demenţă), ci şi conservarea funcţiei cognitive şi a stării de bine emoţional.
În anii de muncă şi după pensionare, creierul tău funcţionează în situaţii de învingător, şi orice stimulare cognitivă primeşti, este folositoare creierului tău, antrenându-l, făcând faţă din ce în ce mai bine provocărilor zilnice ale muncii şi vieţii. Dezvoltând o atitudine sănătoasă cerebral, ca şi un stil de viaţă ce aduce beneficii în orice stadiu al vieţii, cu cât mai devreme începem , cu atât beneficiile le vom culege mai repede.
Fie că eşti la vârsta de 30 de ani, sau la 50, sau mai mult, poţi fi în stare să-ţi îmbunătăţeşti vitalitatea cognitivă.
Ce inseamna un creier antrenat?
Cercetările din mai multe ţări au conturat 4 factori importanti pentru  menţinerea funcţiei cognitive:
1.Creşterea activităţii mentale;
2.Cresterea activitatii fizice;
3.Creşterea nivelului social de angajare;                                                                                  4.Controlul riscului vascular prin:
    • controlul greutăţii
    • monitorizarea colesterolului
    • monitorizarea tensiunii arteriale
    • fără fumat
Aşadar, rezultatul este acelaşi: minte ageră într-un corp sănătos. Psihicul este strâns legat de starea fizică. S-a demonstrat, de exemplu, că obezitatea duce la o anumită lentoare în reacţii şi gândire, tocmai pentru faptul că sistemul cardiovasculator nu funcţionează optim. Sângele nu este pompat atât de bine spre creier, ca de altfel spre toate celelalte organe ale corpului.
Pe de altă parte, practicând sport în mod regulat eliminăm sau reducem nivelul de stress, nociv atât pentru corp, cât şi pentru minte.
Agerimea minţii şi exerciţiile fizice ţin deoparte afecţiuni ca demenţa sau boala Alzheimer. Studiile au arătat că sportul, alături de “exerciţiile de gândire” pot încetini progresul bolii Alzheimer.
Aceste “exerciţii ale creierului” se traduc de fapt printr-o permanentă activitate a funcţiei noastre cerebrale. Lectura, studiul, socializarea, toate pot fi încadrate în această categorie. Socializarea, de exemplu, este şi ea o parte importantă a brain fitness-ului, având ca rezultat o judecată mai clară şi o memorie mai bună. Bineînţeles, toate acestea nu ar avea efectul scontat dacă nu am opta pentru un program de sport şi o dietă sănătoasă.
Ba mai mult, dacă vrei să îţi îmbunătăţeşti capacitatea de concentrare, de memorare, de analiză, de organizare sau să îţi dezvolţi anumite abilităţi cum ar fi luarea de decizii, află ca cercetătorii au introdus pe piaţă CD-uri cu pachete de exerciţii mentale. Aceste exerciţii presupun stimularea anumitor reţele de neuroni responsabile cu competenţele enumerate mai sus. În plus, se consideră că, prin intermediul acestora, creşte şi capacitatea organismului de a lupta împotriva bolilor şi a stărilor cum ar fi depresia sau stresul.
Şi, pentru a oferi poate cea mai clară dovadă cu privire la importanţa celor două tipuri de fitness, trebuie să spunem că mişcarea fizică creşte frecvenţa cu care celulele creierului sunt regenerate, în timp ce exerciţiile mentale cresc frecvenţa cu care aceste celule noi devin funcţionale.
Aşadar, atunci când dorim să arătăm şi să ne simţim mai bine, ar trebui sa punem in aplicare si elemente ale brain fitness-ului. Fără o corelare între minte şi corp nu putem ajunge la starea de bine, fizică şi psihică, pe care cu toţii ne-o dorim.

 Pentru prima oara in Romania, Synergon Consulting, companie de consultanta in management care utilizeaza cercetari inovative din domeniul neurostiintelor comportamentale, lanseaza un CD de exercitii Brain Fitness care (prin cresterea neuroplasticitatii creierului) conduc la imbunatatirea memoriei, cresterea puterii de concentrare si, in acelasi timp, dezvolta capacitatea naturala a organismului de a se lupta cu diverse boli, multe dintre acestea avand o influenta directa in plan socio-profesional (ex. stress, alergii, fobii, obezitate, etc.).



CD-ul Brain Fitness contine 3 module:

Brain Fitness, exercitii mentale care au rol de antrenare a retelelor de atentie/memorie de lucru, ducand la activarea sistemului neuro-vegetativ cu rol in cresterea imunitatii;

Brain Foods, care cuprinde informatii despre influenta alimentatiei asupra performantei mentale;

Brain Research, care contine date din cercetari recente derulate de institute de prestigiu: Harvard Medical School, Stanford University, Cornel University, Sackler Institute, London Business School, etc. Aceste cercetari detaliaza legatura dintre sistemul imun - sistemul nervos, explica beneficiile exercitiului fizic in dezvoltarea creierului si ofera sfaturi pentru parinti in vederea sprijinirii dezvoltarii copiilor.
Modulul Brain Fitness cuprinde 3 exercitii care dezvolta abilitati specifice dupa cum urmeaza:
Exercitiul 1 - dezvolta orientarea in spatiu, planificarea actiunilor, asimilarea informatiilor noi, formarea imaginii de ansamblu.
Exercitiul 2 - dezvolta abilitatea de planificare, managementul timpului, evaluarea scenariilor alternative si operarea cu cifre.
Exercitiul 3 - dezvolta abilitatea de analiza a situatiilor complexe, integrarea informatiilor disparate, estimare probabilistica si luarea deciziilor.

CD-ul Brain Fitness se poate comanda prin email la adresa:
office@synergonconsulting.ro sau telefonic la numarul de telefon 021 3100 415 şi se livreazăprin curier rapid la adresa dorită. De asemenea, mai multe detalii despre Brain Fitness sunt accesibile pe site-ul www.brainperform.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu